Przeczytałem na profilu zajmującym się treningiem dzieci i młodzieży, że w okresie wzrostu dziecka, należy dostarczać 2 gr białka na kilogram masy ciała, a że trudno taką ilość podać w pożywieniu, należy się suplementować ( podano nawet jakim rodzajem białka). W bardzo rzadkich przypadkach te 2 gramy w okresie wzrostu są konieczne ale dostarczane w bardzo krótkim okresie czasu, w naturalnym pożywieniu.
Niestety nie przez suplementowanie.
Przeciwko suplementacji białkiem dzieci i młodzieży muszę zdecydowanie zaprotestować. Opieram to na badaniach własnych oraz innych badaniach publikowanych w bardzo wielu fachowych czasopismach.
Prof. dr Thomas Wessinghage pisze -,, sportowcy-amatorzy, którzy spożywają znaczne ilości białka, ściągają na siebie ryzyko ciężkiego uszkodzenia narządów wewnętrznych”
Oczywiście białko bierze udział we wszystkich procesach budowy komórek, min. mięśni, tkanki łącznej i kości. Podczas zwiększania masy mięśniowej przez właściwie zaplanowany
trening siłowy, nie można o tym zapomnieć. Podstawą jest jednak zawsze właściwe odżywianie, dostarczające naturalne źródła białka.
Znowu za prof. T. Wessinghage- ,,sportowcom wystarczy 0,8-1 g białka dziennie na kilogram masy ciała. Osobom nieuprawiającym sportu wystarczy 0,8 g. Jeśli zatem ważysz 70 kg, Twojemu ciału wystarczy 56-70 g białka dziennie, które pozyskasz wraz z pożywieniem. Za pokarmy o wysokiej jakości białka uchodzą takie, których skład aminokwasowy jest zbliżony temu w ludzkim organizmie. Wtedy organizm może z nich najlepiej korzystać”. Dodałbym, że odpowiednie łączenie produktów, zawierających białko ale nie tylko oraz miejsce i czas podania po treningu są w tym procesie kluczowe. Kiedy ten warunek zostanie spełniony, organizm zsyntetyzuje szybko i skutecznie białko ( aminokwasy). Żadna
suplementacja nie będzie potrzebna oraz nie dojdzie do dodatkowego, niepotrzebnego obciążenie organizmu. Zwiększone spożycie białka, dodatkowo obciąża nerki, ponieważ muszą wydalić duże ilości powstającego mocznika. A u osób, które dostarczają organizmowi mało płynów, ryzyko uszkodzenia nerek zwiększa się radykalnie.
,,Zalecane sportowcom uprawiającym sporty siłowe większe dawki np. od 2 do 4 g białka na kilogram masy ciała od dawna uważa się za przesadzone”[ T. Wessinghage].
Celem treningu sportowego jest wywołanie zjawiska adaptacji, polegającej na zmianach w ekspresji genetycznej dla bardzo dużej liczby białek. Kiedy zawodnik zaadaptował się do
wysiłku, co najczęściej określane jest powiedzeniem- lepiej wytrenowany, w jego organizmie doszło do powstania dodatkowych cząsteczek białek, głównie enzymów, które katalizują przebieg każdej reakcji.
Dlatego zawsze należy zapewnić optymalne odżywianie oraz po treningu zastosować tzw. post training formula [ z wykorzystaniem dwóch naturalnych produktów], która dostarczy również wystarczających ilości koenzymów [ w większości to witaminy z grupy B] oraz wysyci enzymy substratami [ węglowodany].Wystarczy tylko w odpowiedniej proporcji i ilości zależnej od masy ciała to skomponować. Mamy na to bardzo krótki czas po treningu. Jeśli to zrobimy, wtedy u zawodnika posiadającego większą ilość enzymów, reakcje będą zachodzić szybciej i stanie się lepiej wytrenowany. Nie należy również zapominać o białku w okresie regeneracji potreningowej następującej po zastosowaniu post training formula.