Białka zbudowane są z aminokwasów, fakt, o którym generalnie wie każdy. Ale problem staje się coraz bardziej złożony, kiedy zaczniemy analizować proces trawienia białka, które rozbijane jest na aminokwasy, bo dopiero wtedy może być przez organizm wykorzystane.Bariera pierwsza- słabo zakwaszony żołądek, więc trawienie utrudnione. Następnie jelito cienkie- przy brakach cynku, dochodzi do zablokowania enzymów dwunastnicy, co uniemożliwia całkowity rozkład białka. Słyszę wtedy podpowiedź, należy suplementować cynk. Jednak kiedy żołądek nie będzie właściwie zakwaszony, suplementacjanie pomaga. Aminokwasy są nie tylko budulcem różnych tkanek, min. nerwowej i mięśniowej. Wykorzystywane są w organizmie do wytwarzania hormonów, enzymów i przeciwciał.Cytat z fachowych publikacji – ,,Jeżeli zaczynasz uprawiać sport, Twoje zapotrzebowanie na białka drastycznie wzrasta. U przeciętnego Kowalskiego utrzymuje się ono na poziomie0,7–0,8 grama na kilogram masy ciała. U osób uprawiających sport te widełki zaczynają się od 1,2 [a nawet od 1,4] grama na kilogram masy ciała. Białko ma wpływ na regeneracjęnaszych mięśni. Zazwyczaj poleca się spożywanie go po treningu wraz z węglowodanami”.Ostatnie zdanie z cytatu należy doprecyzować , ponieważ musi być to jednak szybko [maksymalnie do 30 minut od zakończenia wysiłku] i w połączeniu z węglowodanami [ posttraining formula], bo tylko wtedy pomaga w regeneracji organizmu. Bo prawidłowy trening to synteza dodatkowych cząsteczek białka.Zdaniem prof. T. Wessinghage [ czołowego biegacza świata lat 70- 80 XX wieku, min. mistrza Europy], sportowcom wystarczy 0,8-1 gr białka dziennie na kilogram masy ciała.Osobom nieuprawiającym sportu wystarczy 0,8 gr. Zalecane sportowcom uprawiającym sporty siłowe większe dawki np. od 2 do 4 gramów białka na kilogram masy ciała od dawnauważa się za przesadzone.A jednak koncentraty białkowe reklamowane jako szybki przyrost masy mięśniowej, są sprzedawane praktycznie we wszystkich klubach fitness. A w badaniach wykazano, żedodatkowe zapotrzebowanie na białko, jakie związane jest z uprawianiem sportów siłowych wynosi tylko 12 % więcej aniżeli osób, które czynnie sportu nie uprawiają. Wynika z nich, że trenującemu sporty siłowe wystarczy 1,2 gr białka dziennie/kg masy ciała. Natomiast osoby, które dopiero rozpoczęły treningi siłowe, powinny przyjmować 1,4 gr białka/ kg masy ciała, ale tylko w pierwszych tygodniach treningów. Pokazuje to ,że rzeczywiste, dodatkowe zapotrzebowanie na białko u osób mocno obciążających swój organizm, nie jest tak duże jak często słyszymy.Znaczne spożycie białka, które niestety ma bardzo często miejsce w praktyce, obciąża nerki, utrudniając im w poważny sposób usuwanie min. dużej ilość mocznika, który przez nerkimusi być wydalony. Zawsze jest ważne, a tym konkretnym przypadku szczególnie istotne, staje się właściwe nawodnienie organizmu. Dalej korzystając z badań- ,,Krótkotrwała zwiększona podaż białka jest również uzasadniona w przypadku osób, które podlegają krótkotrwałym, aIe nadzwyczaj intensywnym obciążeniom, np. uczestnikom biegów maratońskich Iub osobom, których mięśnie znajdują się w bardzo intensywnej fazie wzrostu. W takiej sytuacji i przez krótki czas, wynoszący od 2 do maksymalnie 4 tygodni można spożywać 2-3 gr białka/ kg masy ciała”.Można również prowadzić akademickie dyskusje na temat tego, czy spożycie białka w ciągu dnia trzeba rozdzielić, czy jednak można spożyć dużą porcję jednorazowo. Najczęściej zaleca się jednak podzielenie porcji białka w miarę równomiernie między wszystkie posiłki