W każdej chwili organizm atakowany jest przez niezliczoną ilość patogenów chorobotwórczych [ wirusy, bakterie, grzyby]. Kiedy mechanizm obronny organizmu, jest wystarczająco silny, nie dochodzi do zachorowania. Układ odpornościowy jest w stanie zwalczyć 90 % wszelkich infekcji ale musi mieć stworzone ku temu warunki. Np. infekcji, których najczęściej nie zauważamy. Kiedy jednak dojdzie do choroby, to należy wiedzieć, że układ odpornościowy zwalczał ją już przez kilka kolejnych dni wcześniej ale nie był na tyle silny aby sobie z tym poradzić.Odporność zaczyna się w jelitachOkoło 70 % komórek odpornościowych znajduje się w jelitach, więc jeśli chcemy być zdrowi, jelita muszą być wolne od zanieczyszczeń. Sprawność jelit wspomagają produkty roślinne wysokobłonnikowe: cebula, czosnek, szalotka, szparagi, karczochy, pory, rośliny strączkowe [soczewica, fasola, groch, soja itd.], owoce, zboża z półpełnego przemiału, gryka, komosa ryżowa, chia, amarantus, itd.], nasiona oleiste [całe migdały], cykoria i wiele innych.Błonnik – należy do grupy tzw. prebiotyków, które są pożywieniem dla ,,dobrych” bakterii. Enzymy nie są w stanie ich rozłożyć, więc niestrawione docierają do okrężnicy i stają się pożywką dla flory bakteryjnej. Spożywanie pokarmów bogatych w błonnik może stukrotnie zwiększyć liczbę Akkermansia muciniphila, bakterii odkrytej w 2004 r., która ma istotny wpływ na grubość warstwy ochronnej błony śluzowej jelita grubego, chronionego przez śluz. To daje dobry efekt przeciwzapalny, zmniejsza przenikanie endotoksyn, zapobiega tyciu, nietolerancji glukozy i cukrzycy.Również żywność bogata w polifenole korzystnie wpływa na właściwe proporcje bakterii jelitowych. Polifenole pomagają usuwać nadmiar żelaza i są silnie przeciwzapalne.Wykazano, że wiele polifenoli wspomaga wzrost wymienionej wyżej – Akkermansia muciniphila. Źródła polifenoli to kolorowe warzywa i owoce [zwłaszcza owoce jagodowe i cytrusy], przyprawy [kurkuma, imbir, goździki], zielone i czarne herbaty bio, oliwa z oliwek extra virgin, całe migdały, czerwone wino [w umiarkowanej ilości, nie używać w zespole jelita drażliwego oraz nietolerancji pokarmowej].Pożywieniem dla bifidobakterii jest żywność o wysokiej zawartości inuliny [włókien pokarmowych zaliczanych do fruktanów] i fruktooligosacharydów [FOS]. Najwięcej tychsubstancji znajduje się m.in. w burakach, porach, cebuli, czosnku, karczochu, szparagach, topinamburze, cykorii.Osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego, wzdęcia lub chorobę Leśniowskiego-Crohna – pokarmy bogate w błonnik i fruktooligosacharydy [FODMAPS] powinny wprowadzaćstopniowo lub ich zupełnie unikać.