Podczas gdy jedne związki mogą skutecznie usprawniać funkcjonowanie mózgu, inne wyraźnie jego działanie obniżają. Idąc dalej, zadajemy sobie pytanie, czy zawsze jest to równoznaczne z poziomem inteligencji. Jednoznacznej odpowiedzi nie uzyskamy chyba nigdy, jednak na jej kształtowanie wpływają bezwzględnie. Jednym z czynników mających istotny wpływ na obniżony poziom inteligencji jest spożywanie produktów o wysokiej zawartości cukru i oczyszczonych węglowodanów.
Żywność przetworzona zawiera wiele różnych dodatków, które wywołują zaburzenia koncentracji, wzmagając również nadpobudliwość. W badaniu wykonanym na grupie 1863 dzieci w wieku trzech lat wykazano, że wyeliminowanie z pożywienia na tydzień barwników spożywczych i benzoesanu sodu wiązało się ze złagodzeniem objawów nadpobudliwości.
Różne barwniki i konserwanty, które są dodawane do pożywienia, mogą być czynnikami wywołującymi lub zaostrzającymi ADHD. Należy do nich zwłaszcza w/w benzoesan sodu. Barwniki, benzoesany, glutaminian monosodowy, środki stymulujące wzajemne pobudzanie się neuronów, prowadzą do poważnej degradacji komórek nerwowych. Neurony ulegają zniszczeniu również pod wpływem asparaginianu i glutaminianu, które znajdują się w lekach.
Gromadzące się w mózgu takie metale ciężkie jak: ołów, kadm czy glin, upośledzają koncentrację i pamięć, osłabiając jednocześnie kontrolę nad impulsami. Środkami zabezpieczającymi przed metalami ciężkimi są selen (chelator, zmniejsza wchłanianie metali ciężkich i zwiększa ich wydalanie z moczem), cynk (bardzo ważny neuroprotektor),magnez (ogranicza wchłanianie i przenikanie przez łożysko), wapń (ogranicza wchłanianie),witamina
C (chelator), kwas alfa-liponowy (ogranicza uszkodzenia w obrębie błon neuronów).
Kawa podobno zwiększa poziom koncentracji. Jednak w wielu badaniach udowodniono, że zdolność do zapamiętania określonej liczby słów pogarsza się po kofeinie. Kawa wywiera negatywny wpływ na szybkie przetwarzanie mylących i niejednoznacznych bodźców. Wynika z tego, że w rzeczywistości pogarsza koncentrację. Połączenie alkoholu i kofeiny zwalnia czas reakcji oraz zwiększa stopień upojenia alkoholowego.
Mówi się, że niedobór magnezu i omega-3 nasila zaburzenia związane ze skutecznym działaniem mózgu. Magnez min. chroni organizm przed metalami ciężkimi, ograniczając ich przenikanie do wnętrza komórek, łagodzi zaburzenia snu i lęki, chroni przed nadpobudliwością, niweluje nadmierne napięcie mięśni. Wyższe stężenie kwasów tłuszczowych omega-3, powoduje mniejszą podatność dziecka na ADHD. Pokazano to w bardzo wielu badaniach.
Czy jednak wystarczy usunąć tylko ich niedobory i problem rozwiążemy?
Niestety nie. Należy tak się odżywiać i ewentualnie suplementować by nie brakowało również witamin z grupy B. Spożywać w odpowiedniej ilości, z zachowaniem zasad łączenia, min. rośliny strączkowe, płatki owsiane, nasiona oleiste, a jeśli czekoladę, to gorzką.
Mózg musi być dobrze ukrwiony ( dotleniony), co możliwe jest tylko przez optymalnie dobrany i regularnie stosowany wysiłek fizyczny, oraz dobrze oczyszczony przez odpowiednią ilość i jakość snu.
Na koniec jeszcze raz o cynku. Badania naukowców z Nowej Zelandii pokazują, że przy brakach cynku zmniejsza się hipokamp. Hipokamp to część mózgu odpowiadającą za zapamiętywanie ( nauka w szkole, nauka nawyków ruchowych) oraz za orientację przestrzenną ( zachowanie orientacji w codziennych czynnościach ruchowych, zachowanie się na boisku, ,,czytanie gry”). Hipokamp (oprócz siatkówki) jest bogaty w cynk, co czyni go
najbardziej wrażliwym na niedobory cynku obszarem mózgu. Oprócz tego szkodzi mu niedotlenienie, niedokrwienie, stres.