Warto byłoby zastanowić się jak doskonałym tworem jest organizm, składający się z ponad 200 rodzajów komórek, a których jak podaje literatura jest od 70 do 80 bilionów. A w jednej sekundzie, dochodzi do ich wymiany w organizmie w liczbie dochodzącej nawet do 50 milionów. W organizmie wyróżnia się około 600 mięśni. Dorosły człowiek posiada także 206 kości. Jeśli serce bije w tempie 70 uderzeń na minutę, to w ciągu doby takich uderzeń musi wykonać ponad 100 tysięcy. To tylko kilka przykładów. Złożoność jego funkcjonowania oraz fakt, że wiele wskaźników biochemicznych i fizjologicznych wykazuje wysoką korelację z działaniem hormonów, poziomem aminokwasów, witamin, minerałów, koenzymów, enzymów, nawodnieniem, natlenieniem, pH organizmu, ma istotny wpływ na jakość zdrowia i możliwości wysiłkowe organizmu. Wszystkie niezbędne składniki odżywcze dostarczane organizmowi wzajemnie na siebie oddziałują. Zdarzać się może, że przyjmowanie jednego może zaburzać synergię i przyczyniać się do niedoboru innego. Niektóre składniki nie mogą działać bez swoich synergistycznych partnerów. Dlatego dostarczania ich we właściwej kombinacji powoduje znacznie mniejsze zapotrzebowanie na nie organizmu. Nawet jeśli zdrowo się odżywiamy organizm może nie przyswajać substancji rozpuszczalnych w tłuszczach oraz aminokwasów, kiedy brakować mu będzie enzymów. Prawie żaden spożyty pokarm nie może zostać przyswojony bez udziału enzymów, które rozkładają pożywienie w celu uzyskania niezbędnych substancji odżywczych. W przeciwnym wypadku niestrawione resztki przechodzą do jelita grubego gdzie mogą wywoływać różnego rodzaju zaburzenia. A obecność określonych białek, bakterii lub związków chemicznych na ścianie jelit, powoduje utrudnienie lub uniemożliwia wchłaniania wielu innych składników pokarmowych. Należy zawsze o tym przypominać, że również przyjmowanie dużych ilości leków powoduje zaburzenia w przewodzie pokarmowym, a także organach odpowiadających za oczyszczanie organizmu. Stosowane w sporcie i nie tylko, skoncentrowane suplementy białkowe, tylko wtedy korzystnie wpłyną na organizm, kiedy dojdzie do całkowitego ich rozkładu. Jest to bardzo istotny fakt, ponieważ nadmiernie wysoka koncentracja białek w układzie trawiennym może zachwiać istniejącą zdolność enzymów do ich całkowitego rozkładu. W licznych badaniach wykazano, że wzbogacenie wtedy posiłków o mieszankę enzymów trawiących białka może skutkować całkowitym ich rozkładem, pozwalając na osiągnięcie maksymalnych korzyści z ich przyjmowania.
You must be logged in to post a comment.